top of page

FOTBOLL FÖR JÄMSTÄLLDHET

VIA KISUMU

 

 

 

En talar ofta om fotboll som världens mest populära sport. Drygt 240 miljoner människor i ca 200 länder spelar fotboll regelbundet. 120 miljoner människor är registrerade fotbollsspelare, men endast 10 miljoner av dessa är kvinnor. 

 

I länder där skola och utbildning inte är en given del av barnens uppväxt och tillvaro kan idrotten spela en stor och viktig roll. Fotboll är en nationalsport i Kenya. Det är en integrerad del av den kenyanska kulturen och en av de sporter som de flesta är intresserade av att både spela och se på.

 

I Kenya finns det många välgörenhetsorganisationer som använder sig av fotboll som ett värderingsfrämjande verktyg. Att aktivera barn och unga med hjälp av idrott kan vara ett sätt att gagna utbildning och mänskliga rättigheter. Det skapar erfarenheter som de kan ta med sig och ha stor nytta av i situationer senare i livet.

 

Den Kenyanska staten är korrupt och utgör ett hinder för lagsporter att utvecklas och komma till sin fulla potential. Främst drabbar det kvinnor, då starka könsnormer och fördomar gör att tillgångarna och satsningarna på tjejlagen är undermåliga, snudd på obefintliga. Det saknas kvinnliga förebilder att se upp till. Hoppet och drömmen om en framtid som fotbollsspelare är lång borta om du är tjej.

 

I januari reser vi på Röda Korsets folkhögskola till Kenya för att under sex veckors tid arbeta med frågor som rör mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter på olika sätt. Vi har inlett ett samarbete med frivilligorganisationen Kisumu Youth Olympic Centre, KYOC, som jobbar med bland annat fotbollsverksamhet för tjejer. De har ett flicklag vilket vi kommer att ha huvudfokus på under vår tid där.

 

Vi tror på fotboll för jämställdhet. Det är vad vårt projekt kommer att handla om.

 

 

 

 

IDROTT-
EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET

Hjälp oss att stödja unga utsatta flickor i Kisumu genom att skänka pengar!

Följ vårt projekt på vår blogg!

Har du frågor? Kontakta oss på vår mail.

bottom of page